Vánoční puding z brioche
Brioche - na 1 bochník
kvásek:
60 g mléka
15 g droždí
15 g cukru
60 g pol. mouky
na těsto:
4 vejce
240 g pol. mouky
4 g soli
20 g cukru krystal
210 g měkkého másla
Smícháme vlažné mléko s droždím, cukrem a moukou. Necháme na teple vykynout. Do mouky přidáme ostatní suroviny a kvásek. Opatrně vypracujeme hladké těsto. Necháme 20 minut kynout. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme těsto a pečeme při teplotě 190°C - 200°C, podle velikosti.
Puding - na 1 hluboký plech:
1 bochánek brioche
150 g smetany
75 g másla
2 g soli
1 vanilkový lusk
200 g hnědého cukru
4 vejce
4 žloutky
Přivedeme k varu smetanu, máslo, sůl a vanilkový lusk. Vanilku vyndáme. Smícháme vejce, žloutky a hnědý cukr. Přidáme horkou smetanu. Brioche nakrájíme na kostky a přidáme do horkého krému. Přikryjeme a necháme 20 minut odpočinout. Formu vyloženou pečícím papírem naplníme směsí a pečeme při teplotě 160°C asi 15 minut. Puding zůstává vláčný a podáváme pocukrované vanilkovým cukrem a horkou vanilkovou omáčkou s rumem.
Omáčka:
vařený vanilkový puding
hnědý cukr
rum