Různé

Musaka

1 kg lilek (3-4 velké lilky)
1 kg brambor
1 kg mletého masa
2 l mléka (plnotučné)
500 ml konzervovaná, krájená rajčata
3 velké cibule
200 g margarinu
200 g hladké mouky
150 ml olovového oleje
2 celá vejce
100 g sýru (Parmazán)
Koření – 1 celá skořice, oregáno, černý mletý pepř, sůl, muškátový oříšek

Budeme používat plech 30x40cm na 12 porcí Musaky

 

Postup přípravy:

Nakrájíme brambory a lilek na stejně tenké plátky (cca ½ cm), osolíme, opepříme přidáme oregáno a opečeme na malém množství olivového oleje v rozehřáté troubě při 180°C na 30 min.

Připravíme si velkou pánev na kterou nalijeme olivový olej, přidáme jemně pokrájenou cibulku a orestujeme, cibulka zůstane světlá a poté přidáme mleté maso, 1 kousek celé skořice, osolíme a opepříme, vše orestujeme.

K mletému masu přidáme 500 ml. Konzervovaných, pokrájených rajčat necháme 15 min. vařit.

 

Bešamel:

2 l mléka zahřejeme a necháme stranou. Na malé pánvičce rozehřejeme 20 dkg margarínu a přidáme 20 dkg hladké mouky, mírně osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku.tím připravíme světlou jíšku jako základ bešamelu. Naběračkou vmícháme část teplého mléka do jíšky a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme k varu, pak přelijeme směs do hrnce se zbytkem mléka a na mírném ohni stále mícháme a přidáme 2 celá vejce a 50 g parmazánu – mícháme cca 1 min. Až začne směs bublat je bešamel hotový (ochutnáme jestli je správně osolený).

Na předem vymazaný plech dáme vrstvu brambor (opečených) na brambory úhledně vyskládáme opečený lilek. Tyto dvě vrstvy přikryjeme masovou směsí, kterou rovnoměrně rozetřeme a upravíme. Nakonec zalijeme bešamelem, posypeme zbytkem sýra (Parmazán) dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 45 min. Po upečení vyndáme z trouby a necháme 1 hodinu odležet a poté nakrájíme 12 porcí.

Další recepty