Různé

Baklava

2 ks baleného těsta (KRUSTA) – je možné zakoupit v potravinách
500 g vlašských ořechů
200 g zelené pistácie
250 g másla
100 g cukr (krupice)
šťáva z 1 citronu
1 pomeranč krájený na plátky
100 g medu
skořiceskořice celá 2 ks

Budeme používat plech 30x40cm na 24 porcí dezertu

 

Postup přípravy:

Máslo rozehřejeme a mašlovačkou potřeme na těsto, které jsme předem rozprostřeli na předem vymazaný plech, tak aby okraje těsta přesahovaly přes plech. Na těsto dáme čtyři kousky těsta, každý pomažeme máslem a posypeme 1/3 směsi z ořechů, pak postup opakujeme zase 4 ks těsta pomazané máslem a posypané směsí z ořechů pak opět 4 ks těsta pomazané máslem a nasypeme ořechy.

Otočíme spodní list těsta a zabalíme. Poslední 4 listy pomazané máslem přitiskneme k okrajům, tak aby byly pod spodním těstem Pečeme 45 min. v předem vyhřáté troubě na 170°C (až do zlatočervena). Po vydání z trouby necháme asi 10 min. chladnout a nakonec zalijeme sirupem a ozdobíme pomerančem s pomocí párátka.

Necháme 1 hodinu vychladnout a potom servírujeme. 

 Ořechová směs:

500 g vlašských ořechů a 200 g pistácií. Oříšky nastrouháme (nahrubo) přidáme lžičku skořice a 50 g cukru (krupice).

Sirup:

3 l vody 2 kg cukru (krupice) jak se začne vařit přidáme skořici a šťávu z citronu, 1 ks skořice (celé) 5 plátků pomeranče a 100 g medu. Pomeranče ohneme na půlku a vaříme asi 2 hodiny.

Další recepty