Ryby a mořské plody

Pečený losos po provensálsku s dušenou zeleninou

Na lososa:
po 50 g červené, žluté a zelené papriky
½ cukety
25 g šalotky
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
pepř
1 citron
1 snítka rozmarýnu
100-150 g filety z lososa

Dušená zelenina:
Baby karotka
Brokolice
Květák
Hrášek
Kukuřice
Zelené fazolky
Olivový olej
Sůl

Papriky nakrájíme na kostičky, cukety na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce v něm opečeme cuketu, papriky, cibuli a česnek. Vložíme do zapékací mísy, osolíme a opepříme. Citron omyjeme horkou vodou a nakrájíme na silnější plátky i s kůrou. Rozmarýn omyjeme, osušíme, s plátky citronu vložíme do horké pánve a krátce orestujeme. Filé omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, rozložíme na zeleninu, pokryjeme plátky citronu s rozmarýnem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 5-10 minut.

 

Dušenou zeleninu očistíme, květák a brokolici rozebereme na růžičky, zelené fazolky pokrájíme (alespoň na poloviny). V hrnci rozehřejeme olivový olej a všechnu zeleninu na něm krátce orestujeme. Dle chuti přisolíme a podáváme jako přílohu k masu (není tudíž nutné chystat ještě další, například brambory nebo rýži).

Další recepty