Maso

Krůtí prsíčka plněná kaštanovou nádivkou s batátovým pyré ochucená tympanovým máslem, podávaná se zelenými fazolky a brusinkovou omáčkou

0,6 kg krůtích prsou
0,125 g másla
sůl, pepř, tymián

Krůtí prsa nakrájíme na 8 plátků, které opatrně naklepeme, osolíme a opepříme. Máslo rozpustíme a přidáme otrhané lístky tymiánu. Polévkovou lžící naneseme trochu másla na maso a necháme odležet, zbytek másla zatím dáme stranou.

Nádivka a sos:

20 ks jedlých kaštanů
1 menší jablko
5 pol. lžic brusinkového kompotu
¼ káv. lžičky solamylu

Uvařené a oloupané kaštany rozmačkáme a přidáme oloupané jablko, které jsme nakrájeli na malinké kostičky. Přidáme brusinky a jednu pol. lžíci předehřátého másla a řádně promícháme. Dobře promíchanou nádivku položíme na maso a zavineme do úhledných závitků, které uložíme do vymazaného pekáče nebo misky.

V rozpálené troubě pečeme cca 15 minut. (Můžeme upravovat i na pánvi, pak k máslu přidáme trochu oleje, aby se nám máslo nepřipalovalo. Po opečení masa ze všech stran přiklopíme pokličkou a trochu podusíme, aby se maso propeklo i ve středu.)

Zbylý kompot dáme do kastrůlku a za studena do něj vmícháme solamyl a před podáváním necháme přejít varem. Hotovým sosem přeléváme maso a zdobíme talíř.

2 ks batátů
1 dcl mléka
1 menší mrkev
1 brambora
0,2 kg zelených fazolek

Batáty, brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na malé kousky. Zalijeme teplou vodou a uvaříme jako na bramborovou kaši. Slijeme a rozmačkáme. Přilijeme teplé mléko a metlou vyšleháme na jemnou kaši, přidáme dvě lžičky másla, promícháme. Rozmrzlé fazolky osušíme a na připraveném tympanovém másle rozhřejeme.

Další recepty