Jahodové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta
Vařil mistr kuchař Jan Krajč
250g tvarohu
250g vařených studených brambor
250g hrubé mouky
2 lžíce krupice
50g měkkého másla
1 vejce
2 žloutky
4 lžíce cukru krystal
1 prášek do pečiva
špetka soli
mouka na vál
+ jahody na plnění
+ namleté sušenky na obalení
+ trochu másla na promaštění
V míse promícháme tvaroh, strouhané brambory a mouku s práškem do pečiva. Přidáme měkké máslo, špetku soli, vejce, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme knedlík, který nakrájíme na kolečka. Do každého kolečka vložíme jahodu, zabalíme a vyválíme kulatý knedlíček. Knedlíky vložíme do vařící osolené vody, do které jsme přidali 5 lžic cukru, stáhneme plamen a pomalu vaříme, až knedlíky vyplavou na povrch. Déle než 5 minut to nebude trvat. Vyndáme, lehce propíchnem vidličkou a promastíme máslem. Knedlíky obalíme v namletých sušenkách, např. esíčka. Podáváme s jahodami s medem.
Jahody s medem:
250g jahod
1 vanilkový cukr
100g medu
100ml kysané smetany
Do mixéru vložíme očištěné jahody, vanilkový cukr a med. Mixujeme do husté omáčky, kterou vlijeme do hlubokého talíře, ozdobíme kysanou smetanou.