Grilovaný jehněčí hřbet nebo kýta plněná mátou, podávaná s omáčkou z Beaujolais a bylinkovými placičkami a růžičkovou kapustou
4 porce:
0,6 kg jehněčího hřbetu bez kosti nebo kýty
1/2 svazku čerstvé máty
2 p.l. olivového oleje sansa
1 p.l. hladké mouky
sůl a bílý pepř podle chuti
Na omáčku:
8 malých cibulek šalotky
0,2 l Beaujolais
1 p.l. másla
Bylinkové placičky:
2 vařené oloupané brambory střední velikosti
2 p.l. petrželky-kudrnky nasekané najemno
10 lístků máty
0,1 l mléka
2 p.l. hladké mouky
muškátový květ na špičku nože
1 vejce
2 p.l. olivového oleje sansa
sůl a pepř podle chuti0,2 kg růžičkové kapusty
8 plátků anglické slaniny
tymián na špetku nože
Přípravu oběda nebo večeře bychom měli začít bylinkovými placičkami.
Uvařené brambory rozmačkáme a promícháme s vejcem, nasekanou petrželkou, mátou a muškátovým květem. Přilijeme mléko, dochutíme solí a pepřem a podle potřeby přidáme mouku.
Vytvarujeme malé placičky, které obalíme ve zbylé mouce a pozvolna opékáme na pánvi dozlatova. Dozlatova opečené placičky přendáme na talíř a uschováme v teple (třeba v nahřáté troubě).
Maso omyjeme a zbavíme blan, poté ho podélně rozřízneme na plát (kýtu musíme naklepat).
Osolíme ho a okořeníme čerstvým pepřem, omyté plátky máty rozložíme na maso, které pak překlopíme nazpátek do původního tvaru a lehce pomoučíme.
Pánev s olivovým olejem rozehřejeme a pozvolna opékáme maso ze všech stran (ke kýtě přidáme máslo a trochu vody a v troubě dopečeme doměkka), maso by mělo být měkké a šťavnaté. Vyndáme ho z pánve a uschováme v teple.
Z výpeku připravíme omáčku z Beaujolais.
Do výpeku dáme šalotku, kterou jsme podélně rozčtvrtili a rozebrali na samostatné měsíčky. Orestujeme je a zalijeme Beaujolais, přivedeme k varu a pak pozvolna odvaříme do hustého sosu, dosolíme a dopepříme podle chuti. Přidáme máslo, necháme přejít varem a na závěr přisekáme pár lístků máty.
Během přípravy sosu si připravíme růžičkovou kapustu, kterou jsme nechali rozmrznout ve studené vodě a nechali okapat.
Anglickou slaninu nakrájíme na jemné nudličky orestujeme ji na pánvi, přidáme kapustičky a na slanině je prohřejeme, přidáme trošku tymiánu a másla. Prohřejeme a můžeme podávat celý pokrm.