Jemná bramborová polévka se šafránem a pečeným pstruhem
Kluci v akci nám uvařili jemnou delikátní polévku, kterou korunuje pár kuliček lososového kaviáru. Všechny přísady jsou v maximálním souznění a pěkně vás naladí na konzumaci hlavního chodu.
6 porcí
700g ve slupce vařených a oloupaných brambor
100g cibule
hrst petrželky kudrnky
snítka tymiánu
špetka šafránu
100g přepuštěného másla
600ml zeleninového vývaru
200 + 200ml smetany ke šlehání
200g filátek pstruha
1 citrón
30g lososového kaviáru
panenský olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Přepuštěné máslo rozpálíme, přidáme brambory, jemně nasekanou cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi 5 minut.
Polévku rozmixujeme přidáme polovinu smetany a buď svaříme, nebo naředíme. Polévka má mít krémovou konzistenci. Dochutit můžeme citrónovou šťávou.
Z filátek pstruha nakrájíme malé kousky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a opečeme na olivovém oleji pouze na straně kůže.
Bylinky nasekáme najemno a spolu s dobře vychlazenou šlehačkou vyšleháme.
Polévku nalijeme do talíře, na střed naskládáme kousky pečených pstruhů, přidáme bylinkovou šlehačku a ozdobíme kaviárem.