Různé
Brioche
- nadýchaný chléb bohatý na máslo a vejce. Peče se ve velkém množství forem a proto je znám pod mnoha tvary. Může být dochucen ořechy, kandovaným ovocem, bylinkami nebo kořením.
Na 1 kg těsta:
4 pol. lžíce teplého mléka
42 g droždí
2 pol. lžíce cukru krystal
4 vejce
650 g mouky
275 g měkkého másla
1 pol. lžíce soli
Smícháme teplé mléko, droždí, 1 pol. lžíci mouky a cukru a necháme 30 min. kynout. Zbytek mouky a sůl smícháme, do středu dáme vejce a směs droždí. Přidáváme postupně měkké máslo a připravíme hladké těsto. Hotové těsto necháme pod utěrkou 2 hodiny kynout. Těsto obracíme. Odkryjeme a necháme v chladničce přes noc odpočinout.