Saláty

Houstičky z odpalovaného těsta s pepřem, plněné krabím salátem s celerem a ledovým salátem

Vaříme s mistrem kuchařem Janem Krajčem

Houstičky

125 ml mléka
125 ml vody
110 g másla
150 g hl. mouky
4 vejce
sůl, drcený pepř
špetka cukru

Do hrnce dáme vodu, mléko a máslo. Osolíme a přidáme špetku cukru. Přivedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme najednou všechnu mouku. Mícháme do hladké hmoty, dalších 2-3 minuty odpalujeme dokud se těsto nepřestane lepit na stěny hrnce. Těsto dáme do mísy. Postupně vmícháme vejce, jedno po druhém, aby se dobře zapracovala do těsta. Hotové těsto dáme do stříkacího sáčku. Na plech dáme pečící papír, na papír nastříkáme malé housky, asi 15 ks. Osolíme hrubou solí a dochutíme pepřem. Pečeme při 180 stupních 30 minut. Hotové housky necháme prochladnout a nožem je rozřízneme.

Krabí salát s celerem a ledovým salátem

kabí maso nebo krabí tyčinky
kysaná smetana
celer
ledový salát
chilli omáčka
citrónová šťáva
sůl a pepř

Krabí tyčinky nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do mísy. Celer oloupeme a na struhadle nastouháme na tenké, dlouhé nudličky. Vodu se solí a citr.šťávou přivedeme do varu. Vložíme připravený celer a dvě minuty vaříme. Scedíme a celer zprudka zchladíme ve vodě s ledem. Vychlazené celerové nudličky vyndáme, necháme okapat a přidáme ke krabímu masu. Přidáme na tenké nudličky nakrájený ledový salát, kysanou smetanu, sůl, pepř, citrónovou šťávu a trochu chilli omáčky. Promícháme a plníme do připravených housek.

Další recepty