Polévky

Kuřecí polévka se šťovíkem, šalvějí a česnekem, k tomu opečený sandwiche se šunkou a mozzarellou

Vaříme s mistrem kuchařem Janem Krajčem

1.KUŘECÍ POLÉVKA SE Š´ŤOVÍKEM, ŠALVĚJÍ A ČESNEKEM

kuřecí vývar
olivový olej
pórek
kořenová zelenina
smetana 33%
máslo
žampióny
šťovík
šalvěj
česnek
tmavý chléb
pažitka

Z kuřecích kostí, zeleniny, cibule, trochy nového koření, celého pepře a bobkového listu připravíme dobrý a silný vývar. Karotku, celer, kořenovou petržel a pórek očistíme a nastrouháme, nebo v případě pórku nakrájíme na krásné dlouhé nudličky-silnější juliene. Na olivovém oleji krátce oresujeme a přidáme kuřecí vývar. Krátce povaříme, zeleniny nesmí být vařená do měkka a přidáme tučnou smetanu, na 1 l vývaru 150 ml. Zeleniny je v polévce větší množství. Krátce povaříme, dochutíme solí. Na pánvičce s trochou olivového oleje a kouskem másla orestujeme do červené barvy plátky žampiónů. Když jsou skoro hotové, přidáme očištěný, natrhaný šťovík. Prohodíme a dáme do polévky těsně před podáváním. Kostky tmavého chleba opékáme na olivovém oleji spolu s plátky česneku a nasekanými lístky šalvěje do lehké zlaté barvy. Když je polévka na talíři, přidáme smažené kostičky tmavého chleba s česnekem a šalvějí a nasekanou pažitku.

2.OPEČENÝ SANDWICHE SE ŠUNKOU A MOZZARELLOU

ciabatta
máslo
sůl
bazalka
mozarella salátová
šunka
vejce
olej na smažení

Ciabattu nakrájíme na šikmé tenčí plátky. Dva plátky na jeden sendvič, plátky lehce potřeme máslem a nepatrně posolíme. Na máslo vložíme lístek bazalky, dále plátek šunky, na šunku tenké plátky salátové mozzarelli a přiklopíme druhým plátkem ciabatty. Namočíme do rozšlehaných vajec a opečeme na olivovém oleji po obou stranách. Necháme okapat.

Další recepty