Grilovaný tuňák na carpacciu z okurky marinované v limetce, opékané toustíky se salátkem z klíčků a limetkovo-smetanová omáčka
Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Věrou Královou. Připravil kuchař Jan Horký (člen Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky)
250 g filet z tuňáka
10 g olivového oleje
50 g salátové okurky
2 g čerstvého kopru
10 g čerstvé limetky
5 g cukru moučka
40 g toustového chleba
40 g jarních klíčků
pepř, sůl
20 g smetany
Tuňáka nakrájíme na potřebné tvary a marinujeme solí, pepřem a olivovým olejem. Necháme odležet. Salátovou okurku nakrájíme na slabé dlouhé plátky a pokapeme limetkovou šťávou. Přidáme moučkový cukr nasekaný kopr. Necháme marinovat cca 5 minut. Zbylou šťávu z limetky vmícháme do smetany a přidáme moučkový cukr. Na zjemnění přidáme olivový olej a vytvoříme hladkou omáčku. Toustový chléb nakrájíme na pravidelné tvary a opečeme na pánvi. Pak je prokládáme salátkem z klíčků a vše ještě přelijeme hotovou omáčkou. Až když máme vše na talíři, opékáme tuňáka, kterého pak krájíme na menší kousky a podáváme.