Vrstvený hermelín s lilkem skvěle bodne
recept Lenky Požárové z kuchařky "Což takhle dát si ... lilek"
pro 4 osoby, příprava 10 minut
2 hermelíny
4 silné plátky lilku (o průměru hermelínu)
sůl
olivový olejdomácí bazalkové pesto:
25 g čerstvé bazalky
4 lžíce parmezánu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce piniových oříšků
4 stroužky česneku
sůl
Lilek nakrájejte na kolečka, osolte je a nechte vypotit asi 10 minut. Lilek pustí nahnědlou tekutinu, kterou osušte. Lilek potřete olejem a opečte po obou stranách na rozpálené suché pánvi či grilu dozlatova.
Všechny ingredience na pesto rozmixujte (v minimixéru nebo tyčovým mixérem).
Sýr rozkrojte a řezné plochy potřete pestem. Na kolečko potřeného sýra položte opečený lilek a ihned podávejte ozdobené lístkem bazalky.
Tip: Máte-li větší kolečka lilku, než je sýr, dejte lilek dolů a na něj přiložte hermelín potřenou stranou dolů. Můžete podávat i vychlazené.