Obilné pomazánky
Pavla Momčilová a její recepty na snídaně a svačiny pro děti
Základem je obilí:
a) uvařené - pšenice, špalda, jáhly, pohanka, kukuřičná polenta, ovesné vločky, rýže Natural
b) naklíčené pšenice, špalda, pohanka
Obilí umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme, měkčí rozmačkáme vidličkou. Obilnový základ doplníme tvarohem, vařenou nebo nastrouhanou syrovou zeleninou, sekaným vařeným vejcem, vařenou lušteninou, zeleninovými natěmi, bylinkami, za studena lisovaným olejem nebo čerstvým máslem. Ochutíme na slano, nebo na sladko ( medem).
Příklady receptů:
na slano -
100g vařené špaldy, 20g opražených sezamových semínek, Solčanka na ochucení, 2 lžíce za studena lisovaného oleje.
na sladko -
100g vařené špaldy, 30g změklého čerstvého másla, 2-3 lžíce medu, 1 lžíce sekaných rozinek nebo jiného sušeného ovoce, špetka soli