Ryby a mořské plody

Treska v bylinkové omáčce s lehkým bramborovým salátem

Zdravé vaření s Věrou Královou

4 porce tresky
20 g olivového oleje
sůl, pepř
2 lžíce sekaných bylinek
---
400 g brambor vařených ve slupce
1 cibule
100 g vařená mrkev
100 g mraženého luskového hrášku
sůl, pepř
20 ml panenského olivového oleje

---
omáčka:

125 ml suchého bílého vína

125 ml zakysaná smetana z rostl. tuku

1 lžíce rostlinného tuku
2 lžíce sekaných bylinek
sůl, pepř
---
Rybí várka na tresku:
300 ml bílého vína
1 mrkev
1 cibule
divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření)
pár snítek bylinek

Nejprve si připravíme omáčku: 125 ml bílého vína svaříme za stálého míchání s rostlinnou smetanou, přidáme bylinky, osolíme, a zamícháme, na závěr zjemníme rostlinným tukem.

Společně svaříme 300 ml vína, přidáme mrkev, cibuli a divoké koření. Do várky (zhotoveného vývaru) vložíme porce ryby obalené v sekaných bylinkách, soli, pepři a zakápneme olivovým olejem a vaříme 10 minut. Rybu po uvaření z vývaru vyndáme a dáme na mísu. Podáváme

s omáčkou a lehkým bramborovým salátem, který připravíme z vařených brambor, které oloupeme a společně s mrkví nakrájíme nahrubo, přidáme rozmražené lusky a jemně krájenou cibuli. Ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem a vše důkladně promícháme.

Další recepty