Houby
Bramborové nočky s dušenými hřiby a zakysanou smetanou
Mistr kuchař Ladislav Samek a jeho recepty
pro 4 osoby
500g vařených prolisovaných brambor
1 celé vejce
200g hrubé mouky
25g másla
sůl
800g pokrájených hub
1 střední cibule
1 lžíce sádla
kmín
čerstvě mletý černý pepř
200g zakysané smetany
4 lžíce pokrájené pažitky
Uvařené brambory jemně nastrouháme, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a zpracujeme v těsto, které vyválíme a pokrájíme na drobné válečky. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme trochu kmínu, pokrájené houby a společně dusíme do měkka. Nakonec okořeníme čerstvě mletým pepřem a solí. Smícháme s uvařenými bramborovými nočky, nandáme na talíř, navrch přidáme lžíci zakysané smetany a pokrájené pažitky a servírujeme.