Ryby a mořské plody

Pečený steak z lososa s bazalkovým purée, restovaným chřestem

recept mistra kuchaře Jakuba Vorlíčka

2 porce

2 plátky lososa
pepř, sůl
olivový olej
400 g brambor
50 ml mléka
rostlinný tuk
bazalku
2 žloutky
1 dcl bílého vína
citrónovou šťávu
150 g chřestu
listové saláty, zeleninu na ozdobu

Očištěný steak z lososa osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a necháme cca

1 hodinu odležet.

Purée: Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Poté rozšťoucháme s rostlinným tukem a mlékem. Na závěr přimícháme čerstvou sekanou bazalku. Citrónovou pěnu připravíme ze žloutků, bílého vína a citrónové šťávy. Všechny suroviny šleháme nad vodní parou do zhoustnutí (cca 5 minut). Poté dochutíme solí a bílým pepřem. Steak z lososa krátce orestujeme z obou stran spolu s chřestem na olivovém oleji a podáváme s bazalkovým purée, restovaným chřestem a přelité citrónovou pěnou.

Další recepty