Vařená zelenina s holandskou omáčkou
Jarní recept od mistra kuchaře Ladislava Samka
pro 6 osob
250g řapíkatého celeru
250g hráškových lusků
250g jemných fazolek
250 g zeleného chřestu
250g fenyklu
Řapíky celeru,fenyklu a výhonky zeleného chřestu oloupeme a nakrájíme na kousky asi 10 cm dlouhé. Hrachové a fazolové lusky po obou stranách oštípeme. Vše vložíme do pařáčku a společně vaříme asi 10 minut. Během vaření si připravíme holandskou omáčku z následujících surovin:
omáčka
4 čerstvé žloutky
150g másla
šťáva z 1/2 citrónu
lžíce octa
0,1 l vody (zeleninového vývaru)
sůl
bílý mletý pepř
Do kotlíku dáme vodu, ocet, žloutky, postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří a šleháme do zhoustnutí. Následně přidáme rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Popřípadě můžeme vylepšit strouhanou okurkou, nasekanými kapary a kudrnkou. Vařenou zeleninu servírujeme přelitou základní holandskou omáčkou.