Ryby a mořské plody

Sýrové croque s uzenou rybou a omáčka Aiolli

Mistr kuchař Jan Krajč a jeho recepty

Sýrové croque

toastový chléb
po jedné třetině máslo, tavený sýr, modrý sýr
sůl, pepř, čerstvá bazalka a česnek
vejce a strouhanka
lžíce smetany
olivový olej
olej na smažení

 Smícháme měkké máslo, tavený sýr, modrý sýr a utřeme do krému. Vmícháme olivový olej, jeden stroužek strouhaného česneku, sůl, pepř. Namažeme toasty poklademe lístky bazalky a slepíme.

Vejce rozmícháme se solí a s pepřem, a vmixujeme trochu tučné smetany. Namočíme toasty, potom je obalíme v jemné strouhané housce a namočíme do čistých osolených vajec. Rychle smažíme v horkém oleji. Rozkrojíme na dvě poloviny.

Omáčka aiolli

česnek
žloutky
sůl a pepř
olivový olej
bílý vinný ocet

Nadrcený, nebo nastrouhaný česnek šleháme se žloutky, přidáme sůl, pepř a lžíci vinného octa. Pomalu přikapáváme olivový olej jako když děláme majonézu. Šleháme do husté konsistence.

Uzená ryba

uzený pstruh
listy salátu
sůl a pepř
olivový olej

Na smaženou croque nandáme lžíci omáčky aiolli. Uzenou rybu natrháme, nebo nakrájíme, přidáme listy salátu, olivový olej, sůl, pepř a promícháme. Navršíme na croque. Podáváme s vinným střikem, nebo dobře vychlazeným bílým vínem, nebo světlým pivem

 

Další recepty