Jablečná omáčka - sladká
2 jablka
0,04 kg másla
2 pol. lžíce třtinového cukru
0,1 l portského červeného vína
1 citrón1 tvaroh měkký
1 pol. lžíce medu
8 lístků máty
Nejprve si oloupeme jablka, která i zároveň zbavíme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Rozehřejeme máslo na pánvi a na něm opečeme jablíčka a uchováme v teple. Třtinový cukr dáme do kastrůlku nebo do pánve a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, zalijeme vínem a provaříme. Za stálého míchání vaříme dokud karamel s vínem nemá konzistenci medu. Na teplá jablíčka nalijeme připravenou omáčku a spolu prohřejeme.
Do misky dáme tvaroh, přidáme med a trochu citrónové kůry a citrónové šťávy. Metlou zašleháme a dáme do 4 hlubokých talířů a na něj naaranžujeme připravená jablíčka s omáčkou a dozdobíme mátou.