Uzené filety ze pstruha se smetanovým křenem
Mistr kuchař Ladislav Samek nás naučil udit rybu v domácích podmínkách na sporáku.
4 filety ze pstruha
5 kuliček jalovce
2 bobkové listy
snítka rozmarýnu
několik semínek fenyklu
piliny z tvrdého dřeva
100 g nastrouhaného křenu
zakysaná smetana
sůl, bílý pepř
citronová šťáva
K uzení potřebujeme filety ze pstruha (můžeme použít i lososa, kapra nebo candáta) a nějaký starší hrnec, který nemá moc silné dno. Na dno hrnce dáme kousek alobalu, na alobal dáme trochu pilin nebo drtě z tvrdého dřeva nebo z ovocných stromů. Aby to dobře vonělo, tak k pilinám přidáme bylinky (suché, ne čerstvé) - jalovec, fenykl, bobkový list a tymián nebo rozmarýn. Vezmeme drátěný pařáček / stojánek a vložíme ho do hrnce. Osolíme filety, solí nebudeme šetřit a naskládáme na pařáček tak, aby se nepřekrývaly. Hrnec přiklopíme poklicí. Pokud máme plynový sporák, tak ho pustíme pouze na co nejmenší plamen, pokud máme elektrický nebo sklokeramický sporák, tak ho také pustíme na nízkou teplotu, a udíme 10 - 15 minut od chvíle, kdy dřevo začne kouřit.
Smetanový křen: Nastrouháme syrový křen, přidáme zakysanou smetanu, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou a trochou bílého pepře.
Jako přílohu můžeme podávat např. šťouchané brambory.