Pestré fazolové pomazánky
Základ:
200 g dobře uvařených bílých fazolí
200 g měkkého tvarohu, pomazánkového másla nebo žervé
50 g za studena lisovaného olivového oleje
citrónová šťáva, sůl
Místo fazolí můžeme dát vařenou čočku, cizrnu, jemně strouhané tofuObměny:
Do základu vmícháme a dochutíme solí popř. citrónovou šťávou
- Maďarská : jemně nakrájenou cibulku, sekanou papriku a mletou papriku
- Česneková: asi 3 stroužky prolisovaného česneku a opražená sezamová senínka
- Mexická: 50 g rajského protlaku, jemně sekanou cibulku, sekanou petrželku a dobromysl
- S černou nebo bílou ředkví nebo strouhanou mrkví: 5 lžic jemně nastrouhané ředkve
- S červenou řepou: 5 lžic jemně nastrouhané povařené červené řepy-může být i syrová
- Se sýrem: 50 r strouhaného sýra, popř. 1 stroužek česneku
- S rybou: 5 lžic rozmačkaných kvalitních sardinek, 1 lžíce jemně sekané cibulky, citrón
Možné i další kombinace špenátová, kedlubnová, bylinková apod.