Moučníky a cukroví

Mrkvový koláč

Suroviny na vyšší pekáček 23x34 cm

500 g očištěné mrkve
350 g třtinového cukru
330 g ječné mouky
320 g oleje
4 vejce
2–3 polévkové lžíce rumu
2 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky zarovnané sody
2 čajové lžičky zarovnané prášku do pečiva
½ čajové lžičky soli
hrst vlašských ořechů
hrst rozinek

Krém

250 g mascarpone
250 g tučného tvarohu ve vaničce (Jihočeský nebo Albert, ostatní jsou moc řídké!)
3 polévkové lžíce třtinového cukru
1 smetana ke šlehání (200 ml)

Mrkev očistíme a poloviční množství nastrouháme nahrubo, zbytek najemno. Vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme olej, zamícháme a vsypeme ostatní suroviny kromě mrkve a rumu. Vmícháme mrkev a tolik rumu, kolik je potřeba :-)

Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 1 hodinu. Stupeň upečení kontrolujeme špejlí. Po upečení necháme vystydnout, potřeme krémem a posypeme ořechy. Na krém si vyšleháme šlehačku. Mascarpone lehce vyšleháme s tvarohem a cukrem, přimícháme šlehačku a dáme do ledničky, než upečená buchta vychladne. Poté natřeme na vrch.

Řezy jsou chutnější druhý den po uležení.

Další recepty Celý díl