Maso

Krůtí kuličky

34 kuliček

1 kg mletého krůtího masa
200 g žampionů
180 g strouhanky
2 cibule
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce jemně pokrájeného čerstvého tymiánu
1 čajová lžička uzené papriky
hrst jemně pokrájeného špenátu
sůl

Žampiony a cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Špenát též pokrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme. Přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Tvarujeme kuličky velikosti golfového míčku a klademe na plech vymazaný olejem. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme do zlatova. Cca po 15 minutách pečení kuličky otočíme a dopečeme do zlatova i z druhé strany. Po upečení kuličky vyndáme z plechu. Do výpeku v plechu přidáme všechny suroviny na omáčku a vrátíme zpět do trouby. Jakmile se vše spojí, vrátíme kuličky zpět do pekáčku a poté můžeme servírovat.

Suroviny na dodělání „omáčky“

120 g másla
3 polévkové lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce rýžového sirupu
1 polévková lžíce jemně pokrájeného čerstvého tymiánu
1 menší čajová lžička citronového pepře
2 stroužky česneku – prolisovat

Podáváme s bramborovou kaší, jako součást salátu, kde „omáčka“ slouží jako zálivka.

Další recepty Celý díl