Jelítkové krokety s kysaným zelím, bramborové ragú


430 g kroupových jelit
100 g vyrestovamé slaniny
100 g kysaného zelí
2 stroužky česneku
sušená majoránka
sůl
pepř
vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení
olej na smažení
800 g brambor
2 menší cibulky
hrst sušených hub
80 g másla
0,2 l silné masové šťávy
čerstvá pažitka
1/6 hlávky bílého zelí
Kysané zelí propláchneme (není nutností). Přendáme do misky společně s kroupovým jelítkem (bez střívka), osolíme, opepříme, přidáme majoránku, slaninu a prolisovaný česnek. Důkladně promícháme a tvoříme drobné krokety, které obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit majoránkou). Osmažíme do zlatova.
Bílé zelí nakrájíme na velmi tenké nudličky, které usmažíme stejně jako bychom připravovali vídeňskou cibulku.
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky a uvaříme do polotvrda. Ihned slijeme a prudce zchladíme. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na drobno pokrájenou cibulku, posekané, předem namočené sušené houby a kostičky brambor. Restujeme do zhnědnutí. Lehce osolíme a opepříme. Zalijeme silnou masovou šťávou.
Bramborové ragú ihned podáváme se smaženými kroketami a zelím.