Zeleninová polévka s masovými koulemi


Masové koule
400 g míchaného (vepřové+hovězí) nebo krůtího masa
1 vajíčko
sůl a pepř
lžička sušeného oregana
1/2 hrnku strouhanky
2 lžíce nastrouhaného parmazánu
1–2 stroužky česneku
1 lžíce nasekané petrželky
Polévka
1 střední cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička italských bylinek
200 ml passaty
1,3–1,5 litru kuřecího vývaru
150 g orzo
80 g čerstvého špenátu
100 ml smetany na šlehání
sůl a pepř
olivový olej
Veškeré suroviny na kuličky dáme do mísy a vše pořádně rukama propracujeme. Ze směsi tvarujeme kuličky a v hrnci na troše oleje je ze všech stran osmahneme a dáme stranou.
Do stejného hrnce přidáme lžíci másla a vhodíme pokrájenou mrkev na kolečka, cibuli a celer na kostičky, vše 2–3 minuty restujeme a pak přidáme česnek pokrájený na plátky a vše restujeme další minutu. Pak do základu přidáme protlak a krátce ho zarestujeme. Do hrnce vhodíme bylinky a promícháme, nalijeme passatu a vývar. Vše přivedeme k varu, osolíme a přidáme orzo.
Polévku vaříme 10 minut. Do polévky vrátíme kuličky, vhodíme špenát a vše povaříme dalších 5 minut. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme soli a pepřem.