Čokoládové muffiny s ořechy v karamelu


40 minut
20 kusů
„Mokré“ ingredience
30 g holandského kakaa
2 lžičky instantní kávy
80 g horké vody
200 g moučkového cukru
80 g 70% hořké čokolády
80 g rostlinného másla
145 g kokosového jogurtu
160 g rostlinného mléka
60 g řepkového oleje
16 g jablečného nebo vinného octa (4 lžičky)
1 lžička vanilkového extraktu
Suché přísady
275 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
⅔ lžičky soli
½ lžičky skořice
6,50 g prášku do pečiva
2,50 g jedlé sody
Karamel
100 g cukru krupice
30 g rostlinného másla
60 g rostlinné smetany (30%)
16 g vinného octa (4 lžičky)
špetka soli
100 g vlašských ořechů
Smíchejte kakao, instantní kávu a horkou vodu. Čokoládu a rostlinné máslo rozpustíme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Ideálně použijte mléko a jogurt pokojové teploty. Poté postupně smíchejte všechny mokré přísady dohromady.
Do druhé mísy prosejte mouku a škrob. Přidejte skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Poté suché přísady vmíchejte do mokrých a promíchejte, aby vzniklo těsto. Míchejte jen tak dlouho, dokud nezmizí hrudky mouky, a dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Těsto rozdělte do formy na muffiny vyložené košíčky a pečte asi 15 minut.
Mezitím si připravte karamel. Cukr dejte do hrnce a bez míchání začněte zahřívat, dokud se nezačne rozpouštět na karamel. Zahřívejte ho, dokud nezezlátne nebo nedosáhne teploty asi 170 stupňů.Poté postupně přidejte máslo, smetanu, ocet, sůl a vše vařte asi 2 minuty, zatímco přidáváte ořechy. Ořechy a karamel navrstvěte na chléb a nechte opět vychladnout, než začnete krájet.