Těstoviny

Špagety puttanesca

30 minut

2 porce

4 lžíce olivového oleje
20 g utřeného česneku (4 ks)
6 g nasekané čerstvé chilli papričky (1 ks)
200 g nasekaných zelených a černých oliv
25 g kaparů
15 ml šťávy z kaparů
120 g rozpůlených cherry rajčátek
1,50 g mleté mořské řasy nori / ½ sushi papíru
70 g koncentrovaného rajčatového protlaku
60 ml vinného octa
400 g celých loupaných rajčat
250 g borlotti nebo červených fazolí
hrst bazalky
½ lžičky soli
⅛ lžička černého pepře
25 ml citronové šťávy
¼ lžičky jedlé sody
250 g špaget

Nastrouhejte česnek, nakrájejte olivy a rajčata. Připravte si mořské řasy nori, které omáčce dodají jemnou mořskou příchuť. Stačí polovina papíru nori, který se používá na sushi. Natrhejte ho na menší kousky a rozemelte v mlýnku na kávu. Pokud získáte vločkovitou řasu nori, nemusíte s ní nic dělat.

V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte na středním plameni olivový olej. Nejprve do oleje přidejte utřený česnek a chilli papričku a 2 minuty smažte. Poté do hrnce přidejte nakrájené olivy, kapary a jejich šťávu, cherry rajčátka, nori a vinný ocet. 3 minuty nechte ingredience společně vařit na mírném ohni.

Mezitím přiveďte k varu hrnec s dobře osolenou vodou na špagety.

Po 3 minutách přidejte do hrnce koncentrovaný rajčatový protlak, balzamikový ocet a oloupaná rajčata z konzervy. Rozmačkejte je vidličkou a nechte vše vařit dalších 8–10 minut. Nyní můžete také uvařit špagety podle postupu uvedeného na obalu.

Po uplynutí 8 až 10 minut přidejte do omáčky omyté fazole a bazalku a omáčku dochuťte solí a černým pepřem. Přidejte také citronovou šťávu, která se dobře hodí k jemné chuti mořských plodů. Aby omáčka nebyla příliš kyselá, zejména pokud jsou vaše rajčata již kyselá, přidejte jedlou sodu, která kyselost jemně odbourá, ale ponechá citronovou chuť. Pomocí jedlé sody můžete kyselost snadno regulovat. Vždy přidejte špetku, kterou dobře promíchejte. Soda bude v omáčce chvíli pěnit, než ji dobře rozmícháte.

Jakmile jsou špagety uvařené, slijte je a vmíchejte do omáčky. Podávejte s čerstvou bazalkou.

Další recepty Celý díl