Moučníky a cukroví

Plněné perníčky

700 g hladké mouky
250 g medu
50 g másla
150 g cukru krupice
5 vajec vel. M
1 lžička perníkového koření
½ lžičky skořice
1 lžička kakaa
2 lžičky jedlé sody
1 vejce na potírání
kyselejší zavařenina, která neteče, nebo povidla na plnění
rum a cukr na obalení, popř. čokoláda na namočení

Veškeré ingredience řádně propracujte (ideálně v robotu protínací metlou). Nechte v lednici vychladit. Nejméně hodinu. Těsto vyválejte na 2–3 mm silný plát na lehce pomoučené ploše. Vykrajujte kulatým 5 cm velkým tvořítkem. Zdobícím sáčkem namáčkněte trochu zavařeniny nebo povidel, přeložte, a na konci spojte prsty, aby při pečení náplň nevytekla. Naskládejte na plech s rozestupy, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 180 °C, 12 minut, horní a spodní ohřev.

Vlažné perníčky ponořte rychle do rumu a poté do moučkového cukru. Pokud chcete méně sladké, stačí pocukrovat nebo polít rozpuštěnou hořkou čokoládou. Není třeba je nechat odležet, jsou okamžitě měkké.

Další recepty Celý díl