Vánoční dort


pro 6 osob
60 g hladké mouky (plus trochu na podsypání)
70 g cukru krupice
50 g kefír (vlažný)
70 g čokoláda (½ mléčná + ½ hořká)
35 g olej
2 vejce
½ sáčku prášku do pečiva
1 lžička skořice
½ lžíce holandského kakaa
Krém
200 g 33% smetany
140 g mléčné čokolády
100 g mascarpone
1 lžička skořice
Náplň
1 hruška (oloupaná, na kostičky)
1 lžička másla
citrónová šťáva
1 lžička cukru krupice
Dort se hodí jako slavnostní zákusek po štědrovečerní večeři, a proto bude menší, pro 6 osob. Postačí tedy dortová forma s průměrem 16 cm. Pro klasickou formu o průměru 24 cm veškeré ingredience vždy zdvojnásobte.
Pro tento recept budeme používat kuchyňský robot s balonovou metlou. Do mísy vložíme vejce a šleháme do pěny. Mezi tím si v krátkých intervalech rozpustíme čokoládu ve skleněné misce v mikrovlnné troubě. Po rozpuštění ji metličkou smícháme s olejem a po vyšlehání vajec a cukru vlijeme za stálého šlehání do mísy robota. Po smíchání přidáme všechny ostatní ingredience a znovu lehce prošleháme. Lijeme do předem připravené formy vyložené pečicím papírem a boky nastříkanými olejem. Pečeme 40–50 minut, 155 °C, horní a spodní ohřev. Po upečení korpus opatrně vyjmeme z formy a dáme chladit na mřížku. Po vychladnutí zabalíme do potravinářské folie a vložíme do lednice do druhého dne.
V ten samý den jako korpus si připravíme základ na čokoládový krém. Smetanu se skořicí zahřejeme skoro k bodu varu a přelijeme jí přes nalámanou čokoládu připravenou v misce. Necháme chvíli povolit a poté spojíme metličkou. Zakryjeme potravinářskou fólií až k hladině a dáme do druhého dne chladit (postačí ale i cca 8 hodin).
Druhý den si oloupeme hrušku, nakrájíme na menší stejné kostičky. Na pánvi rozpálíme máslo a přidáme hrušky. Zakapeme citronovou šťávou a přidáme cukr. Přebytečnou vodu necháme odpařit. Hrušky by měly být tzv. na skus. Ani rozvařené a ani tvrdé. Hrušky přendáme do misky a necháme na lince nebo za oknem zchladnout.
Vyndejte z lednice připravenou smetanovou směs s čokoládou, přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému.
Korpusu lehce seřízněte horní krustu. Rozkrojte na dvě stejně velké poloviny. Polovinou krému naplňte dort, navrstvěte povařené máslové hrušky a zaklopte druhou půlkou korpusu. Druhou polovinou krému dort obmažte a dozdobte dle vlastní fantazie. Ideální je dort podávat až druhý den. Pokud tedy chcete dort podávat na Štědrý den, začněte s přípravou 22. 12.