Opilý František


Suroviny na plech o rozměrech 24x34 cm
100 g měkkého másla
100 g třtinového cukru
70 g ječné mouky
10 g kakaa
3 vejce
½ čajové lžičky sody
pikantní marmeláda – rybízová, malinová
Z bílků vyšleháme sníh. Smícháme mouku, sodu a kakao. Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny. Přišleháme změklé máslo, přimícháme mouku s ostatními surovinami. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme cca 20 minut na 170 °C. Necháme vychladnout a potřeme pikantní marmeládou.
Ořechová vrstva
250 g ořechů (vlašských, lískových, jejich kombinace)
70 g rumu
70 g třtinového cukru – rozmixovaného
70 g změklého másla
Ořechy nameleme nebo rozmixujeme najemno. Vše smícháme dohromady a natřeme na marmeládovou vrstvu.
Čokoládová vrstva
200 g čokolády
100 g smetany ke šlehání 30%
50 g másla
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přilijeme ohřátou smetanu společně s máslem. Promícháme a nalijeme na ořechovou vrstvu.