Moučníky a cukroví

Opilý František

Suroviny na plech o rozměrech 24x34 cm

100 g měkkého másla
100 g třtinového cukru
70 g ječné mouky
10 g kakaa
3 vejce
½ čajové lžičky sody
pikantní marmeláda – rybízová, malinová

Z bílků vyšleháme sníh. Smícháme mouku, sodu a kakao. Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny. Přišleháme změklé máslo, přimícháme mouku s ostatními surovinami. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme cca 20 minut na 170 °C. Necháme vychladnout a potřeme pikantní marmeládou.

Ořechová vrstva

250 g ořechů (vlašských, lískových, jejich kombinace)
70 g rumu
70 g třtinového cukru – rozmixovaného
70 g změklého másla

Ořechy nameleme nebo rozmixujeme najemno. Vše smícháme dohromady a natřeme na marmeládovou vrstvu.

Čokoládová vrstva

200 g čokolády
100 g smetany ke šlehání 30%
50 g másla

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přilijeme ohřátou smetanu společně s máslem. Promícháme a nalijeme na ořechovou vrstvu.

Další recepty Celý díl