Variace na tradiční špekové knedlíky se zelím - Nešpekové knedlíky s „nezelím“ (zelí z červené řepy, kedlubnové zelí)


250 g pečiva dle vašeho gusta (typově bagetka, houska, rohlík)
1 balení přírodního nebo uzeného tofu
2 vejce
1 větší cibule
přepuštěné máslo Ghí
3 lžíce krupice
hrst najemno nasekané zelené petrželky
sůl, pepř
2 lžíce podmáslí nebo kefíru
Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.
Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením.
Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi podmáslí, aby směs byla kompaktní.
Tvořte střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou.
Zelí z řepy
3/4 kg červené řepy
1 červená cibule + tuk na orestování
80 ml suchého intenzivního červeného vína (hutnější, tmavší rubínová barva)
1 lžíce balsamikového krému
drcený kmín
sůl, pepř
Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.