Celerový kebab


Kebab
4 středně velké celery
2 čajové lžičky uzené papriky
1 čajová lžička mletého nového koření
1 čajová lžička mletého římského kmínu
1 čajová lžička mletého jalovce
1 čajová lžička mletého koriandru
sůl
olej
Nakládané okurky
1 salátová okurka
sůl
pepř
starší kombucha nebo ovocný ocet
stonky z obraného kopru
Zakysaná smetana
250 ml zakysané smetany
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
pepř
ochucený olej
K podávání
čerstvý kopr
celerový prach
Celer oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Přendáme do hlubší gastronádoby. Z dostatečného množství oleje a koření si připravíme zálivku, kterou celer prolijeme a vše důkladně promícháme, aby se jednotlivé plátky obalily touto směsí. Jednotlivé plátky celeru pak skládáme na sebe do hlubšího pekáče – snažíme se vrátit zpět do velikosti celeru. Propíchneme špejlí, aby nám při pečení celer držel tvar. Pečeme v troubě (i s párou) na 160 ËšC zhruba 1 hodinu. Doba pečení je závislá na velikosti a kvalitě celeru. Během pečení kontrolujeme, aby nám celer zcela nezměkl a zůstal trochu na skus.
Ještě horký celer nakrájíme na širší nudle podobně jako u kebabu.
Okurku oloupeme, nakrájíme na slabší plátky, lehce osolíme, opepříme a přendáme do vakuovacího pytlíku. Zalijeme starší kombuchou či zřezeným ovocným octem, přidáme stonky z obraného kopru a zavakuujeme. Necháme pár hodin odležet.
Zakysanou smetanu (doporučuji kvalitní živočišnou – bývá řidší) metličkou promícháme se solí, pepřem, hořčicí a ochuceným olejem. Přendáme do dávkovací lahvičky.