Krokety z kuřecího masa


1 celé kuře
sůl
pepř
kmín
60 g másla
čerstvé bylinky
sušená saturejka
vejce na obalení
strouhanka a hladká mouka na obalení
olej na smažení
8 špičatých paprik
8 středně velkých cibulí
Kuře rozčtvrtíme, osolíme, opepříme, okmínujeme, lehce podlijeme vodou a vložíme v hlubším pekáči do předem vyhřáté trouby na 160 ËšC zhruba na 70 minut.
Kuře necháme vychladnout a veškeré maso z něj obereme. Dáme do misky společně s rozpuštěným máslem, výpekem a posekanými bylinkami. Promícháme a popřípadě osolíme a opepříme. Tvarujeme drobné kulaté krokety, které dvakrát obalíme v klasickém trojobalu (do strouhanky přidáme sušenou saturejku) a usmažíme.
Cibuli oloupeme, papriky zbavíme jadřinců (odřízneme jen vršek, ať nám jdou semínka snadno ven) a vše blanšírujeme v horké osolené vodě. Papriky jen krátce, cibuli o pár minut déle. Vše překrojíme na půlky, a ještě horké zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Před výdejem jen pokapeme ochuceným olejem či plátkem másla. Opepříme.
Na talíř servírujeme opečenou cibuli a papriku, přeléváme horkou paprikovou omáčkou a přidáme krokety.
Houbová omáčka
1 menší cibulka
40 g másla
čerstvé houby či sušené
350 ml drůbežího vývaru
polévková lžíce světlé miso pasty
200 ml smetany
sůl
pepř
Cibulku pokrájíme na drobno, houby na plátky. Vše společně orestujeme na másle. Osolíme a opepříme. Přidáme miso pastu, aby se nám jeho chuť spojila s houbami. Podlijeme vývarem a pod pokličkou podusíme do měkka. Přidáme smetanu a provaříme.