Houby

Hříbky na másle

1,2 kg čerstvých hřibů
čerstvá majoránka
120 g másla
1 větší cibulka
250 ml zeleninového vývaru
4 polévkové lžíce bylinkového octa
olej na marinování
sůl
pepř
naložená zelenina a kapary k podávání
bylinkový olej
čerstvé kličky či bylinky na ozdobu

Na recept použijeme drobnější hříbky, které očistíme a přepůlíme. V misce krátce marinujeme s olejem a otrhanými lístky čerstvé majoránky. Přendáme na pánev s kouskem másla a ze všech stran opečeme do zlatavé barvy. Teprve až po upečení osolíme a opepříme.

Cibulku oloupeme, pokrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Přidáme k ní houbové odkrojky. Podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Přendáme do mixéru společně s máslem a vyšleháme do krémové omáčky. Ochutíme solí, pepřem a pro lehkou kyselost přidáme jakýkoliv bylinkový ocet.

Ještě horké hříbky přeléváme omáčkou. Pokud chceme mít jídlo ještě výraznější, podáváme s nakládanou zeleninou a můžeme doplnit chuť i o kapary.

Další recepty Celý díl