Zeleninová jídla

Grilované zelí s paprikovou omáčkou

1 hlávka bílého zelí
2 drobné cibulky
olej na opečení
1 čl uzené papriky
1 čl sladké papriky
1 pl rajčatového protlaku
200 g taveného sýra
zeleninový vývar
čerstvé bylinky
sůl
pepř

Zelí rozebereme na jednotlivé listy a krátce spaříme v horké osolené vodě. Listy necháme vychladnout a odstraníme z nich tvrdé košťálovité středy. Na stůl rozvineme fresh folii a zelné listy rozložíme tak, abychom je snadno svinuli. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvými bylinkami. Znovu vrstvíme. Takto opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny listy. Pevně svineme, převážeme provázkem a necháme pár hodin ztuhnout v lednici. Rozvineme, nakrájíme na požadované porce a každou omotáme provázkem, aby se nám roláda nerozpadla. Opečeme na pánvi z obou stran do zlaté barvy.

Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme na másle či oleji zesklovatět. Přisypeme obě papriky, protlak a orestujeme. Podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme tavený sýr, který omáčce přidá krémovitost. Rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko.

Další recepty Celý díl