Vlaďčiny buchty
asi 25 koláčků
400 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Dolci
100 g bezlepkové samokypřicí směsi Doves Farm
40 g čerstvého droždí nebo 20 g sušeného
špetka soli
50 g másla (bezmléčného rostlinného tuku nebo bezlaktózového másla, nebo sádla)
60 g cukru moučka (příp. jiného sladidla)
4 žloutky (2 lžíce psyllia v případě alergie na vejce)
2 lžíce rumu
200 ml 12% smetany (rostlinné smetany)
100 ml vlažného mléka na kvásek (voda nebo rostlinné mléko)
Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou soli. Pak přidáme vzešlý kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout. Mísu s těstem zakryjeme igelitem, talířem nebo poklopem, aby neoschlo. Po hodině si těsto vložíme na vál a rozválíme přes mikrotenový sáček nebo kamenným válečkem na 4–5 mm silný plát. Nachystáme si dva hrníčky, jeden s větším průměrem a druhý s menším asi o 5 mm. (Nebo použijeme vykrajovátka.) Větším průměrem vykrojíme kolečka, na která poklademe lžičkou náplň. Druhé kolečko položíme na kolečko s náplní a okraje umačkáme, aby se obě kolečka s náplní uvnitř pěkně spojila. Hrníčkem nebo vykrajovátkem s menším průměrem znovu vykrojíme spojená kolečka s náplní. Boční strany koláčků uhladíme rukama. Takto vzniklé bochánky necháme cca 35 minut znovu kynout. Plech s koláčky vložíme do mikrotenového sáčku nebo zaděláme druhým plechem, aby neoschly. Koláčky pečeme buď na plechu s pečicím papírem nebo v titanovém hrnci naskládané vedle sebe, bez použití tuku nebo v remosce. Pečeme při 180 °C.
Tvarohová náplň
500 g tvarohu (přírodního tofu)
2 žloutky (nemusí být)
80 g cukru moučka (nebo jiného sladidla)
1 vanilkový cukr
Všechny ingredience vyšleháme do jemného tvarohového krému, pro řidší konzistenci můžeme přilít trochu mléka.
Maková náplň
150 g mletého máku
300 ml mléka (rostlinného mléka)
100 g třtinového (kokosového) cukru
1 vanilkový cukr
50 g másla (rostlinného tuku)
1 lžička skořice
3 lžíce povidel
1 lžíce rybízové marmelády
1 lžíce rýžové mouky
1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených)
Na umletý mák nalijeme horké mléko, mák mírně povaříme a přidáme ostatní suroviny. Až vznikne hustá krémová konzistence, odstavíme a necháme vychladnout.
Povidlová náplň
200 g švestkových povidel
1 lžíce rumu
špetka skořice
1 lžička cukru moučka
Vše dobře rozmícháme do jemné konzistence.
Ořechová náplň
150 g mletých vlašských ořechů
250 ml mléka (rostlinného mléka)
100 g třtinového (kokosového) cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
1 lžíce rýžové mouky
1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených)
1 lžíce rumu