Maso

Kachní prsa, opečená polenta, lilková omáčka

1 ks kachní prsíčko
2 Pl olivového oleje z pokrutin
20 g cibule
20 g karotky
20 g řapíkatého celeru
100 g instantní polenty
2 rozmačkané stroužky česneku
3 dcl mléka
3 dcl vody
2 dcl smetany
30 g strouhaný parmazán
1 PL másla
sůl
1 lilek
30 g tahini pasty

Kachní prsíčka očistíme a osolíme, opečeme na pánvi z obou stran, nejprve kůží dolu, potom přidáme ½ dávku olivového oleje, mrkev, cibulku a celer nakrájený na větší kusy a dáme do trouby na 90 stupňů asi na 30 minut.

Smícháme vodu s mlékem a máslem, dobře osolíme a přidáme česnek, až se tekutina začne vařit, pak přidáme polentu a dobře mícháme asi 3–5 minut na mírném ohni.

Poté přidáme smetanu a parmazán a vylijeme do llochého pekáčku a dáme do lednice vychladnout.

Lilek na sucho opečeme na pánvi až ztratí většinu vody, dužinu vyndáme lžící a smícháme s tahini pastou a výpekem z kachního prsíčka, díky oleji se omáčka při mícháni zahustí.

Vychladlou polentu nakrájíme na kostky a prudce opečeme z obou stran. Zeleninu, která se pekla s kachním prsem dáme při servírování na talíř jako druhou přílohu.

Další recepty Celý díl