Polévka z pečené dýně hokaido na asijský způsob
4–6 porcí
1 střední dýně
2 cibule
2–3 stroužky česneku
5 cm velký kus čerstvého zázvoru (můžeme vynechat)
1 plechovka kokosového mléka (nebo kelímek smetany na vaření)
2–3 hrnky vývaru (když nemáte vývar, tak voda)
koření: sůl, pepř, 1 lžíce červené kari pasty (nebo lžíce sypkého žlutého kari)
dýňová semínka na ozdobu
Nejprve si dejte předehřát troubu na 220 °C. Dýni vydlabejte a společně s cibuli, česnekem, zázvorem nakrájejte na kostičky a promíchejte s olivovým olejem. Veškerou zeleninu dejte na plech a pečte cca 20–30 minut, dokud nezezlátne. Upečenou zeleninu rozmixujte společně s lžící curry, kokosovým mlékem a vývarem. Nechte projít varem a servírujte.
Něco navíc:
Pokud máte málo dýně, tak dejte na půl s mrkví nebo jinou kořenovou zeleninou.
Pokud nemáte rádi curry, tak pečte dýni s bylinkami (rozmarýn, tymián).
Vydlabaná dýňová semínka nevyhazujte, oddělte je od „dužiny“, pokapejte olivovým olejem s troškou tymiánu a dejte spolu s dýní péct – vznikne vám výborné křupavé zobání k televizi,
Dýni pečte na pečícím papíře – nepřipeče se vám k plechu a lépe ji přendáte do mixéru.