Slaná granola


200 g ovesných vloček
130 g ořechů (zvolit si můžete v různých kombinacích nebo jen jedny: lískové, vlašské, kešu, pekanové)
100 g dýňových semínek
70 g slunečnicových semínek
2 PL černého sezamu
Marináda
90 ml olivového oleje
1 polévková lžíce sójové omáčky (ideálně Shoyu nebo Tamari)
1 polévková lžíce rýžového sirupu/javorového sirupu/medu
1 zarovnaná čajová lžička soli
1 bílek
libovolně koření – provensálské, kořenící směs „selské brambory“, směs „dobrá nálada“
Troubu si vyhřejeme na 170 °C. Připravíme marinádu smícháním všech surovin a vmícháme do ní ovesné vločky. Ořechy nahrubo posekáme, smícháme se semínky. Poté je vsypeme k vločkám a promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 15–20 minut. V polovině pečení doporučuji granolu promíchat. Po vychladnutí ji můžete skladovat v uzavřených sklenicích.