Moučníky a cukroví

Ořechové muffiny s jablky

12 muffinů

200 g rýžového mléka/mléka
250 g ječné mouky
150 g oloupaných a nakrájených jablek na malé kousky (je to jedno střední jablko nebo 2 menší)
150 g třtinového cukru
120 g ořechů (vlašské nebo lískové nebo jejich kombinace)
100 g zakysané smetany nebo jablečného pyré (rozvařená jablka konzistence přesnídávky)
80–100 g hořké čokolády (lze vynechat)
60 g oleje
1 vajíčko
½ čajové lžičky skořice
1 vrchovatá čajová lžička sody
citrónová kůra z bio citrónu

Ořechy posekáme nahrubo, čokoládu také. Jablko můžeme oloupat a pokrájíme na menší kousky. Troubu předehřejeme na 170 °C. Do mísy nasypeme mouku, třtinový cukr, sodu, skořici, citrónovou kůru, ořechy (část si necháme na posypání těsta), čokoládu, pokud ji tam chceme, a na kostičky nakrájené jablko. Vše dobře promícháme.

Mléko vyšleháme s vajíčkem, zakysanou smetanou, jablečným pyré a s olejem. Nalijeme ke směsi do mísy, promícháme a hotové těsto vrstvíme do košíčků na muffiny. Posypeme ořechy, které jsme si dali stranou. Pečeme na 170 °C asi 20–25 minut.

Další recepty Celý díl