Sýrový nákyp se zeleninovou omáčku 1
2 porce
85 ml smetany na bázi rostlinných tuků
85 ml polotučného mléka
20 g mouky
100 g tvrdého sýra 30%tuku v sušině
2 celá vejce
20 g rostlinného tuku
kajenský pepř
1/2 cibule
1/2 cukety
1 větší mrkev
1 zralé rajče
10 g nízkotučného rostlinného tuku
černý mletý pepř, sůl
olivový olej
Do mísy vložíme smetanu, mléko, rozšlehaná vejce, sýr, mouku a kajenský pepř a dobře vymícháme. Formičky na nákyp vymažeme rostlinným tukem a vysypeme strouhaným sýrem. Naplníme je připravenou směsí a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 20 minut. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do studené vody, kterou přivedeme k varu. Po uvaření zeleninu vložíme do mixéru, přidáme nízkotučný rostlinný tuk, sůl a pepř a dohladka vymixujeme. Sýrový nákyp podáváme se zeleninovou omáčkou a zakápneme trochou olivového oleje.