Moučníky a cukroví

Jablečný celozrnný koláč s kvasem – galette

320 g celozrnné špaldové mouky
240 g másla nebo tuku na pečení (podle preferencí pekaře, zda chce mít koláč klasický nebo vegan)
100 g žitného kvasu
1 lžíce medu
špetka soli
lžička perníkového koření
podle potřeby pár lžic vody

Náplň

5 menších jablek
na doslazení jablek med dle chuti, doporučuji 2 – 3 lžíce, lze nahradit čekankovým sirupem (vegan verze)
3 lžíce sekaných pistácií

Do mísy si nakrájejte studený tuk, přidejte žitný kvas, med, špetku soli, perníkové koření a mouku. Dobře rukama propracujte do tuhého těsta, které dejte vychladit na hodinu do lednice. Poté 3/4 těsta vyválejte na tenkou placku, kterou vložte do máslem vymazané kulaté koláčové formy až po okraje. Zbytek těsta si odložte stranou. Nakrájejte jablka i se slupkami na tenké plátky a vyložte jimi bohatě koláč. Zakápněte medem nebo čekankovým sirupem. Ze zbytku těsta vytvořte na koláči mřížku. Troubu rozpalte na 200 stupňů a vložte do ní koláč, pečte cca 35 – 40 minut dozlatova.

Další recepty Celý díl