Různé

Zrníčkové fit bagetky

vyzrálý slánek z 10 g čerstvého droždí, 10 g soli a 100 g vody
15 – 20 g medu
180 g vody
90 g mixu semínek + 100 g semínek na obalení
400 g celozrnné mouky (může být jeden druh nebo mix pšenice, špalda, žito...)

Je potřeba si předem připravit slánek smícháním všech ingrediencí. Slánek necháme 4 hodiny stát na lince. Pokud se nepoužije, vložíme ho do lednice, kde vydrží minimálně tři týdny. Poté můžeme pokračovat s těstem. V míse smíchejte slánek, med, vodu, 90 g semínek dle libosti a celozrnnou jemnou mouku dle vaší volby, doporučuji špaldu nebo jemně mleté žito. Těsto nechejte v míse dobře prokynout asi hodinu a poté z něj vytvořte 6 stejných dílků, ze kterých uválejte malé bochánky jako bagetky. Připravte si dva hluboké talíře, do jednoho dejte 100 g mixu semínek a do druhého trochu vody. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Každý bochánek namočte do vody, poté ho obalte v semínkách a uložte na plech. Zde bagetky opět kynou asi hodinu. Troubu rozpalte na 200 stupňů a bagetky pečte asi 15 – 20 minut, dokud nebudou dobře propečené a zlatavé.

Zdroj: vune-chleba.cz

Další recepty Celý díl