Maso

Vepřová líčka na červeném víně, zeleninové nudle z kořenové zeleniny, pyré z celeru a brambor

Vepřová líčka na červeném víně

1,2 kg vepřová líčka
1 ks cibule
2 ks mrkev
0,5 ks celer
1 ks tymián
0,2 l slunečnicového oleje
0,5 l suché červené víno
1 l zeleninový vývar
0,1 kg máslo
sůl, pepř

Zeleninové pyré

1 ks celer
2 ks brambory
1 PL olivový olej
0,3 l zeleninový vývar
0,1 l smetana
0,1 kg máslo
2 ks mrkev
0,5 ks řapíkatý celer
petrželka
sůl
pepř

nakládaná zelenina

Vepřová líčka očistíme, postupně zprudka opečeme do hněda a vyjmeme. Zeleninu a cibuli opečeme rovněž do krásné zlatavé barvy se špetkou cukru. Maso a zeleninu zalijeme vývarem, červeným vínem a přidáme tymián, dusíme asi hodinu dle velikosti líček. Maso vyjmeme a zeleninu propasírujeme a omáčku zjemníme máslem.

Oloupaný celer upečeme s několika kapkami olivového oleje přidáme na plátky překrájené brambory a uvaříme ve vývaru, přidáme smetanu a rozmixujeme do hladkého pyré. Zeleninu pomocí škrabky upravíme na tenké nudle, které krátce spaříme, dochutíme máslem a sekaným řapíkatým celerem a sekanou petrželkou.

Další recepty Celý díl