Zeleninová jídla

Zadělávaná mrkev

700 g očištěné mrkve
500 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
muškátový květ
120 g másla
čerstvý křen
čerstvý sýr
čerstvé bylinky
vejce, mouka, strouhanka na obalení
olej na smažení

Do většího pekáčku rozložíme celou, očištěnou mrkev společně s 2/3 másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Máslo se nám během chvíle rozpustí, mrkev pustí trochu vody. Ve chvíli kdy nám začne máslo v pekáčku prskat, přilijeme zeleninový vývar, aby mrkev byla minimálně z poloviny ponořena. Pečeme zhruba 35- 45 minut do změknutí mrkve, ale dáváme pozor, aby mrkev nebyla příliš upečena.

Po upečení výsledný vývar přelejeme do kastrůlku, přidáme jednu z upečených mrkví a omáčku zredukujeme. Společně s máslem pak rozmixujeme to hladké řidší omáčky. Zbylou mrkev natrháme vidličkou na menší kousky, přidáme muškátový oříšek, nastrouhaný čerstvý sýr a křen. Opatrně propracujeme, aby se nám směs spojila, ale abychom z ní neudělali kaši. Tvarujeme menší krokety, které dvakrát obalíme v klasickém trojobalu. Strouhanku můžeme vylepšit posekanými čerstvými bylinkami.

Smažíme v horkém oleji. Podáváme s máslovou omáčkou. Posypeme čerstvou petrželkou nebo petrželovým olejem.

Další recepty Celý díl