Zeleninová jídla

Tatarák z pečené mrkve

1,5 kg mrkve
0,15 l řepkového oleje
kmín
sůl
150 g měkkého tvarohu
čerstvé oregáno
1 ČL kaparů
1 ČL dijonské hořčice
1 malá oloupaná cibulka
nakládaná hořčice
bylinky na ozdobu

Mrkev oloupeme, překrojíme podélně napůl a promícháme s olejem, kmínem a solí. Složíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 150 °C zhruba 30 minut, Mrkev kontrolujeme, aby nebyla příliš měkká. Ideálně polotvrdá. Upečenou mrkev necháme vychladnout a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Díky tomu bude tatarák mnohem chutnější a tvarohová směs se snadno na mrkev nalepí.

Mezitím si ve zbytku oleje rozmixujeme posekané lístky bylinek do hladké pasty. Osolíme, opepříme a promícháme s tvarohem do hladké konzistence. Část tvarohu přendáme do cukrářského pytlíku či dávkovací lahvičky.

Zbytek tvarohu promícháme s kostičkami mrkve, na drobno nakrájenou cibulkou, nakládanou i dijonskou hořčicí a posekanými kapary. Popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem.

Servírujeme ve tvaru nočku či v kulatém tvořítku. Dozdobíme tvarohem z dávkovací lahvičky, kapary a listy čerstvých bylinek.

Další recepty Celý díl