Moučníky a cukroví

Mrkvový krém, granola

8 větších petrželí
1 střední cibulka
50 g másla
400 ml zeleninového vývaru
200 ml syrovátky
100 ml smetany
sůl
čerstvý pepř
2 větší mrkve na chipsy
1 jablko na ozdobu
bylinkový olej
klíčky

V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibulku, ke které přidáme na kostky pokrájenou mrkev. Osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a syrovátkou a vše důkladně podusíme do měkka. Rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Zjemníme smetanou, popřípadě máslem.

Jablko nakrájíme na drobné kostičky a ihned promícháme s olejem, aby nám nezhnědlo. Ze zbylé mrkve na mandolíně nakrájíme tenké plátky, které osmažíme v horkém oleji.

Slaná granola

40 g vlašských ořechů
40 g slunečnicových semínek
40 g dýňových semínek
50 ml oleje
sůl
čerstvý tymián

Semínka a ořechy posekáme nahrubo a promícháme s olejem, otrhanými lístky tymiánů a solí. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Během 15 minut granola zezlátne. Pokud nevyužijeme všechnu, uchováváme ji v uzavřené sklenici, aby nám ořechy nežlukly.

Další recepty Celý díl