Carpaccio z marinované mrkve
4 mrkve (pokud možno stejného podlouhlého tvaru)
olej na naložení a opečení
kombucha na naložení
čerstvé bylinky
20 g vlašských ořechů
150 g čerstvého kravského sýra
med
1 ČL zauzené papriky
sůl
pepř
tekutý kouř na zauzení
bylinkový olej
Oloupané mrkve nakrájíme na velmi tenké, podlouhlé plátky. Z oleje, posekaných čerstvých bylinek, kyselejší kombuchy, soli, pepře a lžíce tekutého kouře si připravíme marinádu, ve které necháme mrkev hodinu odpočinout.
Vlašské ořechy posekáme. Orestujeme na pánvi s kapkou oleje. Osolíme a v samém závěru přidáme lžící medu, aby se nám na ořechy nalepil. Necháme vychladnout. Do menší misky nadrobíme čerstvý kravský sýr. Osolíme, opepříme, přidáme zauzenou papriku a část posekaných bylinek. Důkladně prohněteme, aby se nám vše spojilo a tvarujeme velmi drobné kuličky.
Na talíř servírujeme plátky zauzené mrkve, čerstvý sýr, ořechy, houbový vinaigret a dozdobíme klíčky.
Houbový vinaigrette
3 lžíce jablečného octa
50 ml řepkového oleje
50 ml houbového oleje
1 PL houbového prachu
150 g plnotučné hořčice
sůl
čerstvě umletý pepř
Všechny přísady přendáme do vyšší misky a metličkou či mixérem vyšleháme do jemné emulze. Olej by se nám neměl od vinaigrette oddělovat.