Krůta na divokém koření
100 g soli
1 kg krůtího masa
2 ks cibule
2 stroužky česneku
1 čl rajčatového protlaku
0,2 l smetany
150 g anglické slaniny
20 g divokého koření, tymiánu
1 ks citronu
muškátový oříšek
0,5 l drůbežího vývaru
Krůtí maso i s kůží naložíme jeden den předem do 8% slaného láku společně s divokým kořením a plátky citronu. Toto nám zajistí, že bude maso dostatečně slané nejen na okraji, ale také uvnitř masa.
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky, orestujeme s cibulí, česnekem a rajčatovým protlakem, vložíme do pekáče pod našpikované krůtí maso. Podlijeme vývarem s divokým kořením a tymiánem. Maso pečeme prvních 15 minut na 200 stupňů a poté upravíme teplotu na 110 a pozvolna dopékáme. Zeleninu s výpekem použijeme společně s muškátovým oříškem a smetanou na přípravu omáčky k masu.